سفر به طبیعت بیجان
سفر به طبیعت
همه افراد برای تفریح و سرگرمی یا فرار از زندگی شهری و داشتن اوقاتی آرام و فرحبخش به سفر نمیروند؛ برخی نیز علاقمند به کشف عجایب جهان و دیدن و مطالعه هستند. برای این افراد فرقی نمیکند که مقصدشان کجاست؛ کویرهای گرم آفریقا یا جنگلهای وحشی استوا و یا قطب شمال! آنها همیشه آماده سفر به طبیعت هستند تا هر چه بیشتر درباره زمین، طبیعت، موجودات و انسان و فرهنگهای مختلف اطلاعات کسب کنند. یکی از شاخههای اصلی این نوع سفرها، ژئوتوریسم است که آن را به زبان ساده، گردشگری بر پایه زمینشناسی مینامند.
ژئوتوریسم؛ سفر به طبیعت بیجان
ژئوتوریسم از دو واژه «ژئو» به معنای زمینشناسی و «توریسم» به معنای گردشگری، تشکیل شده؛ پس میتوان گفت که ژئوتوریسم شاخهای از علم گردشگری است که به بررسی و شناخت پدیدههای زمینشناسی میپردازد.
از همین ابتدا باید بگوییم که ژئوتوریسم با طبیعت بیجان سروکار دارد و از این رو حیوانات و گیاهان جزء ژئوتوریسم محسوب نمیشوند و در شاخهای دیگر به نام «اکوتوریسم» قرار میگیرند. فرض کنید میخواهید به جزیره قشم سفر کنید، اگر هدف شما از سفر دیدن و لذت بردن از جاذبههای طبیعی این جزیره مانند پوشش گیاهی و جانوری آن باشد، پس شما یک اکوتوریست هستید؛ اما اگر به بررسی سنگها و بافت زمینشناسی این منطقه مانند دره ستارگان، علاقه داشته باشید، شما را ژئوتوریست مینامند.
عوامل پیدایش آن
طبیعت دائم توسط فرسایش از طریق عوامل طبیعی همچون آب و باد در حال تنوع و دگرگونی است. مهمترین عوامل پیدایش اشکال و جلوههای زمین که موجب جلب گردشگران علاقهمندان به پدیدههای طبیعی و سفر به طبیعت میگردد، عبارتند از: فرسایشها، آتشفشانها، چینخوردگیها و گسلها، گنبدها و بلورهای نمکی و تپههای مرجانی.
فرسایش مهمترین عامل ایجاد و شکلگیری پدیدههای زمینشناسی، محسوب میشود. فرسایش آبی و بادی، تغییر درجه حرارت و تبلور کانیها از عمدهترین محرکهای ایجاد فرسایش در سطح زمین است. بارش برق و باران، رگبارهای فصلی، جزر ومد دریاها، تغییر مسیر رودخانهها، جریان سیلابها، نفوذ آب در لایههای زمین و انحلال سنگها و تشکیل رسوبات آهکی سیلتی، مارنی و شکلگیری غارها و حفرهها و سفرههای آب زیرزمینی، از جمله عواملی است که چهره طبیعت را دائم تغییر داده و رخنمونها و جلوههای رنگارنگ کانیها لایههای مختلف زمین را بیشتر نمایان میسازد.
مزایای ژئوتوریسم
صنعت گردشگری در جنبههای مختلف، آسیبهایی را به همراه دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به تخریب طبیعت اشاره کرد. ژئوتوریسم یکی از شاخههای صنعت گردشگری است که نه تنها مخرب نیست بلکه از آسیبهای محیطی نیز جلوگیری میکند؛ بنابراین میتوان گفت یکی از مهمترین مزایای ژئوتوریسم محافظت از منابع با ارزش زمینشناسی و ارائه راهکارهای عملی برای بهرهبرداری بیشتر از این منابع است. از دیگر مزایای ژئوتوریسم میتوان به آشنا ساختن نسل جوان و نیروهای غیر متخصص با پدیدههای زمینشناسی و علل ایجاد آن، اشاره کرد.
ژئوتوریست
یک ژئوتوریست همواره در جستجوی ویژگیهای است که بر تفاوتها و مشخصههای خاص یک منطقه تاکید میکند. این گردشگران نسبت به اهمیت زیباییهای طبیعی و میراث تاریخی آگاهی داشته و همواره دوست دارند با کسانی همکاری داشته باشند که در صورت امکان کمترین آسیب را به زیست بوم وارد کرده و موجبات کاهش آلودگیها و هدر رفتن منابع و انرژی را فراهم میآورند. ژئوتوریستها و به طور کلی بومگردها بیش از هر چیز به کیفیت اهمیت میدهند و علاقمند به یادگیری و به اشتراک گذاشتن آموختههایشان با دیگران هستند. خاطرات و داستانهای سفرهایشان را با دوستان و آشنایان در میان گذاشته و آنها را تشویق میکنند تا این گونه سفرها را تجربه کنند.
خدمات پینتاتی
ممنون که با پینتاتی همراه هستید.