آیا کریسمس برگرفته از شب یلدا ست؟
با آخرین اخبار ترکیه و مطالب خواندنی با پین تاتی همراه باشید.
شب یلدا ، عدهای باور دارند که کریسمس و جشنهای آن برگرفته از آیین سنتی و قدیمی شب یلداست. آیینی که ایرانیان هزاران سال آنرا جشن میگیرن و سنتهای ویژهای برای آن دارند.
نکتهای که وجود داره اینه که در میان افرادی که چنین ادعایی دارن، کارشناسایی هم هستن.
این کارشناسها اعتقاد دارن که «شب یلدا در حقیقت همان شب تولد حضرت مسیح بوده و اگر در حال حاضر چند شب بین شب یلدای ما و شب کریسمس اروپاییان اختلاف هست به دلیل اتفاقایی که در تقویم افتاده و اختلالاتی که در آن صورت گرفته، بوده.
اونها بر این باور هستن که کریسمس همان شب یلداست و به عبارت بهتر کریسمس از شب یلدا اخذ شده است.حالا به این ماجرا بپردازیم که چرا کریسمس را برگرفته از شب یلدا میدانن.
شب یلدا
اول اینکه باید بدونیم بسیاری از آیینها و رسمهای مسیحیت برگرفته از یونان و روم باستان هست.
این آیینها، گاهی کمی تغییر شکل داده و گاهی به همان صورت وارد مسیحیت شدند.
از طرف دیگه باید بدونیم که میترائیسم یا مهرپرستی، تاثیر زیادی در فرهنگ روم باستان و در نتیجه مسیحیت داشته.
اواخر قرن نوزدهم میلادی فرانتس کومون (باستانشناس بلژیکی) طی اکتشافات و تحقیقاتش در سوریه و ترکیه، موفق به کشف نقش و نگارها و کتیبههایی در بناهای تاریخی این مناطق شد که نشون میداد میترائیسم و آیین مزدیسنا در ایران باستان شباهتهای زیادی با هم دارند.
شب یلدا، آیینی باستانی
با این مقدمه کوتاه به سراغ شب یلدای خودمون میریم.
خیلی از ما میدونیم که جشن یلدا یکی از مهمترین آیینهای مذهبی میترائیسم یا مهرپرستیه که برای تولد مهر، در اولین شب زمستان برپا میشده.
با توجه به این نکات میشه به سادگی فهمید که آیین میترایی شب یلدا، وارد مسیحیت شده و تغییر شکل داده.
البته گروهی از طرفداران نظریهای که کریسمس را برگرفته از شب یلدا میدونن. معتقدن که آئین میترائیسم به مرور توسط سربازان و اسیران جنگیای که مدتی در ایران بودهاند به روم و سپس به مسیحیت ورود کرده.
طرفداران این نظریه باور دارن که به همین دلیل، اروپاییها در ابتدا روز ۲۱ دسامبر را جشن میگرفتن و تغییر آن به ۲۴ دسامبر در سالهای بعد روی داده.
اونها باور دارن که با شکلگیری مسیحیت در قرن سوم و چهارم میلادی و به ویژه پس از گرایش کنستانتین کبیر به آیین مسیحیت، برای آن که مسیحیت تاریخ و مناسبتهای خودش رو داشته باشه، در آیین یلدا تغییراتی دادن، به این ترتیب که روز آن تغییر کرد و مناسبت آن هم تولد عیسی مسیح شد.
دو نکته بسیار مهم دیگه هم وجود داره
اول اینکه گفته میشه ایرانیان باستان در روز جشن یلدا، سروی بلند قامت را تزئین میکردن، چرا که درخت همیشه سبز سرو، همواره نشانه ایستادگی و مقاومت بوده.
اونها معتقد بودن که درخت سرو در مقابل سرمای زمستان ایستادگی کرده و در شبی که پیروزی دوباره نور را جشن میگیرن، نماد مقاومت در برابر زمستان را باید تزیین کنن.
از طرف دیگه، در این شب بچهها و جوانترها آرزوهاشونو به شکلی نمادین در یک پارچه ابریشمی رنگارنگ میپیچیدن و با این امید که میترا اونارو برآورده میکنه، به درخت آویزان میکردن.
اگر این داستانها درست باشه میتونیم به شباهتی عمیق بین کریسمس و شب یلدا پی ببریم.
بابا نوئل
همچنین بابا نوئل علاوه بر آنکه با لباس قرمزش ما را به یاد عمو پیروز میاندازه، از سوی دیگر به یاد آورنده همان پدر بزرگ مهربان، ریش سفید و خردمند خانوادههای ایرانیه، گرچه دلیل حضور بابا نوئل را به داستانی دیگر برمیگرده.
گفته میشه بابا نوئل بر اساس شخصیت اسقفی با نام نیکلاس قدیس شکل گرفته که در قرن سوم میلادی در ترکیه زندگی میکرده.
او به بچههای خوب جایزه میداد و بچههای بد را تنبیه میکرد. افسانه نیکلاس قدیس ابتدا به اروپای شمالی و شرقی شکل میره و در قرن هفدهم توسط هلندیها به قاره آمریکا برده میشه.
اما حتی با همین داستان هم میتوان به زادگاه شرقی بابا نوئل پی برد که در شرق ترکیه زندگی میکرده.
اگر چنانچه تمایل دارید میتوانید به این صفحات نیز سر بزنید:
- خرید خانه در ترکیه
- اقامت ترکیه
- راهنمای سفر به استانبول
- تور گشت شهری استانبول
- خیابان استقلال
- میدان تکسیم
- خرید از ترکیه