از شرایط طلاق در ترکیه چه میدانید!
آنچه در این یادداشت میخوانید:
از شرایط طلاق در ترکیه چه میدانید؟ ازدواج و طلاق در هر کشور قوانین مخصوص به خود را دارند و متقاضیان ازدواج یا طلاق باید از این قوانین تبعیت کنند. از آن جا که در سالهای اخیر ازدواج در ترکیه توسط مهاجران، به یکی از اقدامات فراگیر تبدیل شده است، آشنایی با قوانین طلاق در ترکیه نیز ضروری به نظر میرسد.
اگر چه هیچ فردی در ابتدای ازدواج به موضوع طلاق فکر نمیکند، اما احتیاط شرط عقل است و همه افراد باید به ضرورت آگاهی از قوانین مرتبط با آن، به خصوص در کشوری غیر از کشور خودشان، آگاه باشند. در این مطلب، به شرایط طلاق در ترکیه و قوانین مرتبط با آن میپردازیم. با پین تاتی همراه شوید!
شرایط طلاق در ترکیه
همانطور که میدانید ازدواج در ترکیه با یکی از تبعه این کشور، امکان دریافت اقامت و پاسپورت کشور ترکیه را برای فرد فراهم میکند. ازدواج در ترکیه در شهرداری ثبت میشود و برای ثبت آن به مدارکی نظیر گواهی تجرد و سلامت زوجین نیاز است. علاوه بر این، زوجین ایرانی میتوانند ازدواج خود را (بر اساس قوانین ایران) در کنسولگری ترکیه ثبت کرده و از مزایای ثبت ازدواج بینالمللی بهره ببرند.
طلاق در ترکیه نیز شباهت زیادی به ازدواج در این کشور دارد. بر طبق قوانینترکیه، دو راه برای جدا شدن زن و شوهر در ترکیه وجود دارد.
مورد اول مربوط به زمانی است که یکی از زوجین (زن یا مرد) درخواست طلاق را به دادگاه خانواده ارائه میکند و مورد دوم طلاق توافقی است.
برای طلاق گرفتن زن و شوهر در ترکیه به صورت توافقی، باید مدت زمانی (حداقل یک سال) از ثبت ازدواج آنها گذشته باشد. پس از گذشت این زمان، زوجین باید به صورت همزمان در وقت دادگاه خانواده حضور یافته و خودشان (بدون نیاز به وکیل) درخواست خود را با ذکر ادله کافی ارائه کنند.
پس از آن، قاضی شواهد و مدارک را بررسی کرده و با امضای زوجین، حکم طلاق را صادر میکند. ثبت طلاق نیز مشابه ثبت ازدواج در شعب شهرداری این کشور انجام میشود.
در طلاق گرفتن زن و شوهر در ترکیه به صورت یک طرفه، یکی از زوجین با متارکه موافق نیست. بنابراین، متقاضی طلاق یک طرفه باید درخواست خود را به دادگاه ارائه کند، تا دادگاه احضاریهای برای همسر وی به منظور حضور در دادگاه صادر کند. در جلسه دادگاه، زوجین مدارک خود را ارئه میکنند و از ادعاهای خود دفاع میکنند.
قاضی پس از بررسی اظهارات زوجین و اسناد مربوطه (که توسط وکلای زوجین ارائه میشود)، در مدت شانزده روز تصمیمگیری کرده و رای نهایی را اعلام میکند. ممکن است در روند برگزاری جلسات دادگاه، نیاز به حضور شاهدانی از جانب هر یک از زوجین وجود داشته باشد که با احضاریه به دادگاه فراخوانده میشوند.
دلایل محکمی که در زمان کوتاه منجر به به صدور حکم طلاق یکطرفه در ترکیه میشوند عبارتند از: زنا، خشونت خانگی، ترک یا فرار، بیماریهای جسمی یا روانی که مشکل یا خطری برای همسر بیمار ایجاد میکنند.
طلاق گرفتن زن و شوهر در ترکیه به صورت غیابی
در برخی موارد، ممکن هر یک از زوجین، به دلایل مختلف، نخواهد یا نتواند در دادگاه حضور یابد. در این شرایط، بر طبق قوانین طلاق در ترکیه، امکان طلاق غیابی وجود دارد.
در طلاق غیابی، یک وکیل باید به نیابت از فردی که در کشور ترکیه حضور ندارد، در دادگاه حاضر شده و تمام مراحل طلاق را که در قسمتهای قبل به آنها اشاره کردیم، به جای موکل خود انجام میدهد.
مدارک لازم برای گرفتن طلاق در ترکیه
افرادی که قصد دارند برای طلاق گرفتن اقدام کنند باید مدارک زیر را فراهم کنند:
- اصل و ترجمه رسمی شناسنامه و کارت شناسایی زوجین
- اصل و ترجمه پاسپورت زوجین
- اسناد مربوط به اقامت زوجین در ترکیه (سند ملک یا اجارهنامه)
- اصل سند ازدواج به همراه کپی آن
- فرم تکمیل شده درخواست طلاق
- عکس بایومتریک زوجین (چهار قطعه)
قوانین طلاق برای ایرانیان در ترکیه
قوانینی که تا اینجا به آنها اشاره کردیم مربوط به طلاق زوجهایی بود که حداقل یکی از آنها تبعه کشور ترکیه باشد. اما، ممکن است مهاجران ایرانی ساکن ترکیه نیز به دلایل مختلف، قصد متارکه در این کشور را داشته باشند.
اولین نکته که این دسته از افراد باید به آن آگاه باشند این است که برای طلاق، ابتدا باید ازدواج خود را در این کشور ثبت کنند. پس از آن و بر اساس شرایط خود (داشتن پاسپورت ترکیه یا غیره)، میتوانند طبق قوانین کشور ایران (در کنسولگری ایران) یا طبق قوانین ترکیه (در شهرداری)، برای طلاق اقدام کنند.
ایرانیانی که قصد بازگشت به کشور را دارند، باید پس از ثبت طلاق، از طریق سامانه میخک یا ثنا برای ثبت طلاق خود در ایران نیز اقدام کنند.
ثبت طلاق ایرانیان در سامانه ثنا
شهروندان ایرانی برای استفاده از سامانه ثنا، باید کارت ملی هوشمند و سیم کارت فعالی در ایران داشته باشند. به کمک این دو مورد میتوانند در سامانه ثنا ثبت نام کرده، و از طریق وکیل خود طلاقنامه الکترونیکی را امضا کنند تا جدایی آنها به طور رسمی ثبت شود.
ثبت طلاق ایرانیان در سامانه میخک
سامانه میخک برای تنظیم وکالتنامه طلاق استفاده میشود. ثبت نام در این سامانه از طریق ثبت اطلاعات پرسنلی انجام میشود و متقاضی باید سفارت مورد نظر و نوع وکالت خود را در این سامانه مشخص کند.
پس از طی این مراحل، کد رهگیری به متقاضی داده میشود که باید در زمان احراز هویت آن را همراه داشته باشد. در پایان، احراز هویت انجام شده و وکیل متقاضی میتواند وکالت نامه را از وزارت امور خارجه دریافت کند و امور مربوط به طلاق موکل را پیگیری نماید.
ابطال اقامت ترکیه پس از طلاق
همانطور که گفته شد، ازدواج یک فرد خارجی با تبعه کشور ترکیه، با گذشت مدت زمان مشخص و برخوردار بودن از شرایط مربوطه، باعث بهرهمند شدن همسر خارجی از مزیت اقامت و شهروندی کشور ترکیه میشود. نکتهای که برای بسیاری از افراد جای سوال میباشد این است که آیا پس از طلاق، اقامت همسر خارجی ابطال میشود یا خیر؟ در پاسخ باید بگوییم فردی که تابعیت کشور ترکیه را از طریق ازدواج کسب کرده، با جدایی از همسر خود یا فوت وی، تابعیت خود را از دست نمیدهد.
حقیقت، شرایط طلاق گرفتن این گونه است که پس از تایید تابعیت، با مواردی اعم از طلاق یا مرگ همسر ابطال نخواهد شد.
سخن آخر
در این مطلب به توضیح کامل شرایط طلاق در ترکیه پرداختیم و تلاش کردیم مخاطبان را از جزئیات و نکات مربوط به آن آگاه سازیم. با این حال، فرآیند طلاق در ترکیه موضوع حساسی است که ممکن است زوجین، به خصوص مهاجران ایرانی، را با چالشهای مالی و حقوقی در هر دو کشور روبرو سازد. بنابراین، بهتر است پیش از اقدام برای متارکه، از وکلای مورد اعتماد و با سابقه یا مشاورین متخصص در مراکز مهاجرتی معتبر، در مورد قوانین طلاق پرسوجو کرده و با کسب اطلاعات کامل در این زمینه، هوشیارانه تصمیم بگیرید.
سوالات متداول:
- قوانین طلاق برای ایرانیان در ترکیه
برای طلاق، ابتدا باید ازدواج در ترکیه ثبت شود. - شرایط طلاق در ترکیه
شرایط طلاق در ترکیه شباهت زیادی به ایران دارد. - برای طلاق در ترکیه چه مدارکی لازم است؟
کارت شناسایی زوجین، مدارک اقامتی کشور ترکیه، 4قطعه عکس، ارائه فرمهای دادخواست طلاق و کپی و اصل شناسنامه برای طلاق توافقی در ترکیه لازم است.
سحر
بهمن 14, 1402 at 2:17 ق.ظدرود. من با آقای ترکیه ای ازدواج کردم. ایشون خیانت کردند من تصمیم به ترک ایشون گرفتم ولی اجازه ندادند و با اظهار پشیمانی و التماس و قول عدم تکرار خطا گذشت کردم و به زندگی ادامه دادم ولی طبعا شرایط مثل سابق نبود. در حال حاضر همسرم بدلیل درگیریهای متعدد تمایل به جدایی دارند ولی من مایل به ادامه هستم حداقل تا دو سال بعد که پاسپورت ترکیه رو بگیرم. لطفا راهنماییم کنید چه راهی رو در پیش بگیرم. سپاسگزارم